BENG berekening:
kwalitatief en deskundig
De BENG berekening
De energieprestatie van nieuwbouw wordt aan de hand van 4 indicatoren vastgelegd:
BENG 1
Maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
Om de energiebehoefte te bepalen wordt deze behoefte voor verwarming en koeling opgeteld. Men dient rekening te houden met de kwaliteit van de bouwschil, verhouding glas tov de gevels, mate van isolatie. De combinatie van deze factoren, de vorm en ligging van de woning zijn van belang om de energiebehoefte te reduceren.
​
1
BENG 3
Minimale aandeel hernieuwbare (duurzame) energie in procenten
Dit aandeel wordt bepaald door de hoeveelheid hernieuwbare energie te delen door het totaal van hernieuwbare energie PLUS primair fossiel energiegebruik. Hernieuwbare energie is afkomstig van de zon, biomassa, buitenlucht en bodem.
3
BENG 2
Maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
Dit is de optelsom van het primair fossiel energiegebruik voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Als er zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen aanwezig zijn zoals een warmtepomp, kan deze opgewekte energie van het primair fossiel energiegebruik worden afgetrokken.
​
Anders dan bij woningbouw telt bij utiliteitsbouw ook het primair energiegebruik voor verlichting en bevochtiging mee bij deze indicator. In utiliteitsgebouwen is verlichting vaak een aanzienlijke energiepost. Slimme combinaties (zoals LED, aanwezigheidsdetectie & daglichtregeling) hebben het doel om hier de energiebehoefte zo laag mogelijk te maken.
​
​
2
TOjuli
Beperking risico op oververhitting nieuwbouwwoningen
Nieuwbouw wordt zo energiezuinig mogelijk gebouwd. Warmte wordt dus beter vastgehouden. Directe zonintreding heeft grote invloed op verhitting bij nieuwbouw wat uiteindelijk in de zomer problemen kan opleveren. Te hoge binnentemperatuur leidt tot overlast en zelfs gezondheidsrisico.
​
Factoren die van invloed zijn: oriëntatie, glas oppervlak, g-waarde van het glas, zonwerking, massa, ventilatie & zomernachtventilatie.
​
De grenswaarde van de TOjuli is gesteld op max. 1,20. Dit indicatiegetal geeft inzicht in het risico op temperatuuroverschrijding in het gebouw. De TOjuli eis vervalt als er actieve koeling wordt toegepast, bijvoorbeeld een warmtepomp.
​
Bij utiliteitsbouw zijn er geen eisen aan de TOjuli. Het merendeel van deze gebouwen vaak is voorzien van koeling, waardoor er vanuit gegaan wordt dat oververhitting minder vaak voorkomt. Dat betekent niet dat je geen aandacht hoeft te besteden aan oververhitting in utiliteitsbouw, maar het wordt niet geregeld binnen de BENG-systematiek.
4
Gegarandeerd een onderbouwde BENG berekening!